دسته‌بندی نشده

سیم پیچی الکتروموتور سه فاز

الکتروموتور سه فاز چیست؟

الکتروموتور سه فاز

این نوع از موتوراکتریکی کاربرد بسیار گسترده ای در  صنایع مختلف دارد و از نیروی الکتریکی سه فاز برای تولید حرکت استفاده میکنند.

الکتروموتورهای سه فاز بر اساس مبانی القای الکترومغناطیسی عمل میکنند.این نوع از الکتروموتورها،به الکتروموتورهای ناهمزمان نیز شهرت دارند.

الکتروموتور سه فاز از دو بخش اصلی تقسیم شده است:

  1. استاتور
  2. روتور

الکتروموتورسه فاز

سیم پیچی الکتروموتور سه فاز

الکتروموتورهای سه فاز در بسیاری از صنایع،کارگاه ها ،کارخانه ها کاربردهای گسترده ای دارند. از این رو مورد استفاده قرار میگیرند تا انرژی مکانیکی مورد نیاز دستگاه ها را تامین کنند.

الکتروموتورهای سه فاز جزو قوی ترین موتورهای موجود میباشند .در ساختار این نوع موتور ها،معمولا از سیم پیچ های با آلیاژهای  آلومینیوم ،مس و.. استفاده می شود.این سیم پیچ ها سرعت و گشتاور موردنیاز را تامین میکنند.درصورتی که سیم پیچ الکتروموتور آسیب دیده باشد قادر به تامین انرژی مورد نیاز دستگاه ها نمیباشند.از این رو باید سیم پیچی الکتروموتور تعویض گردد.

سیم پیچی الکترو موتور سه فاز

انواع سیم پیچی الکتروموتور سه فاز

سیم پیچی الکتروموتور سه فاز به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند:

  1. سیم پیچ استاتور: استاتور بخش ثابت موتوربوده  و سیم‌پیچی آن به گونه‌ای است که یک میدان مغناطیسی متناوب و چرخشی ایجاد کند به وسیله جریان سه فاز وارد شده به آن، که روتور (بخش متحرک) را به حرکت درآورد.
  2. سیم پیچ روتر: سیم پیچ روتر تحت تاثیر میدان مغناطیسی تولید شده توسط استاتور قرار میگیرد و باعث چرخش روتور میشود.

روتر به دو دسته زیر تقسیم میشود:

  • روتور قفس سنجابی : این روتر بدلیل ساختار مشابه با قفس سنجاب، به این اسم شناخته میشود. طراحی این روتربه گونه ای است که کم هزینه،ساده و با دوام بالا میباشد از این رو در اکثر موتور های الکتریکی سه فاز مورد استفاده قرار میگیرد.
  • روتور سیم پیچی شده : در این نوع سیم پیچی ،آلیاژهای مس، آلمینیومی در شیارهای روتور به هم پیچیده میشوند.این سیم پیچ ها در شیارهای روتور به طور منظم قرار میگیرند به صورت حلقه ای به یکدیگر متصل میشوند.

مراحل سیم پیچی الکتروموتور سه فاز

ابتدا باید روتور را از داخل الکتروموتور خارج کرد. برای انجام اینکار، بخش جلو و انتهای الکتروموتور را بازمیکنیم.

در مرحله دوم باید روتر و بلبرینگ را از آن خارج کرد. سپس موتورالکتریکی را چک میکنید،اگر سوخته بود باید سیم پیچ های قبلی را از استاتور خارج کنید. و با استفاده از قلم و چکش سیم پیچی زا قلم زده و از سمت دیگر سیم ها را خارج کنید.

در گام بعدی باید شیارهای استاتور را تمیز کرده و پوسیدگی را از بین ببرید. سپس با مایلر شیارها را عایق بندی کنید.برای سیم پیچی الکتروموتور سه فاز ،باید از کاغذ با درجه حرارت بالاتر استفاده نمود.در سیم پیچی الکتروموتورها معمولا از عایق های کلاس F استفاده میشود.

در مرحله بعدی با توجه به تعداد شیارها و نقشه کلاف بندی ، کلاف بندی را شروع کنید.

باید به تعداد شیارهای استاتور،کلاف هارا آماده کنید.(میتوانید از کلاف های آماده نیز استفاده کنید.)

در این مرحله باید کلاف ها را روی عایق های استاتور نصب کرده و باید سر کلاف هارا محکم کنید.سپس مایلر را بین سر کلاف ها قرار داده و سپس عملیات نخ بندی و محکم کاری سر کلاف ها را انجام دهید.

در ادامه کار باید سیم های خارج شده از کلاف به وسیله وارنیش عایق بندی شوند.برای اتصال نقاط اتصال سیم های مسی باید آنها را لحیم کاری نمود.

در ادامه مراحل سیم پیچی الکتروموتور سه فاز ،میبایست سر سیم های کلاف ها را از قسمت مشخص شده که روی محفظه الکتروموتور است خارج نمایید. برای اینکه کلاف ها و سر سیم های دینام محکم و بدون لرزش ثابت شوند باید بعد از اتمام سر بندی با نخ مخصوص، نخ بندی نمود.

در مرحله آخر،برای اطمینان بیشتر از عایق بندی، باید شارلاک سیم پیچ ها را انجام دهید.

در ادامه باید درب های جلو و عقب الکتروموتور را ببندید. و عملکرد الکتروموتور را بررسی کنید.

 

سیم-پیچی-موتور-الکتریکی

                                             سیم پیچی موتورالکتریکی

 

سخن پایانی

الکتروموتورهای سه فاز، کاربرد بسیار گسترده ای در  صنایع مختلف دارند و از نیروی الکتریکی سه فاز برای تولید حرکت استفاده میکنند.

در صورت بروز مشکل در کارکرد الکتروموتورها ، باید الکتروموتور را بررسی کرده و در صورت نیاز سیم پیچی الکتروموتور را تعویض نمود .

گرچه انجام اینکار ساده میباشد ،اما میتوان برای اطمینان خاطر بیشتر از افراد کاربلد و خبره برای استفاده نمود.

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *