الکتروموتور سه فاز چیست؟
الکتروموتور سه فاز (Three-phase Electric Motor) یا موتور الکتریکی،نوعی ماشین الکتریکی میباشد که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند.در این نوع الکتروموتور، برای عملکرد خود از جریان متناوب سه فاز (AC) بهره میگیرد.
برای خرید الکتروموتور سه فاز میتوانید به صفحه محصولات ما مراجعه نمایید
اجزای اصلی سازنده الکتروموتور سه فاز
استاتور (Stator): از اجزای اصلی تشکیل دهنده الکتروموتور سه فاز میباشد.وظیفه اصلی آن ایجاد کردن یک میدان مغناطیسی دوار است که باعث به حرکت درآوردن روتور(بخش متحرک موتور) میشود.
روتور (Rotor): بخشی از الکتروموتور که داخل استاتور قرار داردو بخش متحرک موتور است ، که تحت تأثیر میدان مغناطیسی تولیدشده توسط استاتور قرار گرفته و با ایجاد نیروی مکانیکی، به چرخش درمیآید.
بدنه (Frame): ساختاری است که در برابر آسیب های خارجی از موتور محافظت میکند و قطعات دیگرا نگه میدارد.
یاتاقانها (Bearings): از اجزایی میباشند که روتور را در حالت پایدار نگه میدارند و باعث جلوگیری از اصطکاک میشوند.
ترمینال (Terminal): برای اتصال سیم های برق به موتور از ترمینال استفاده میشود.
انواع الکتروموتور سه فاز
انواع الکترو موتور سه فاز
الکتروموتور قفس سنجابی
یکی از انواع رایج الکتروموتورهای AC است.که تقریبا 90 درصد از این موتور ها را شامل میشود.این موتورها به طراحی ساده که دارند در بسیاری از صنایع کاربرد دارند.در این نوع الکتروموتورها،روتور آنها به صورت قفس سنجابی ساخته میشود.که ساختار آن شبیه قفسه ای میله های فلزی است.و به خاطر این شباهت میتواند میدان مغناطیسی استاتور را به حرکت تبدیل کند.
الکتروموتور قفس سنجابی با روتور سیم پیچی شده
نوعی از الکتروموترهای القایی است که استاتور در این نوع موتر ها به جای استفاده از روتور قفل سنجابی،از روتوری که دارای سیم پیچی های خاصی میباشد استفاده میکند.این نوع از الکتروموتور ویژگی های خاصی نسبت به موتورهای قفل سنجابی دارند.
از این نوع موتورها در کمپرسورها،بالابرها،تسمه نقاله ها و پرس چاپ ها استفاده میشود.
الکتروموتور پله ای
الکتروموتور پله ای نوعی از موتور الکتریکی میباشد که جرکت در آن به صورت پله ای یا گام به گام انجام میشود.این موتورها حرکت چرخشی را به بخش های مساوی تقسیم کرده که در هر بخش موتور یک پله را طی میکند.
از این نوع الکتروموتور در دستگاههای CNC،روبات ها،چاپگرهای سهبعدیو… کاربرد دارند.
سروو موتورها
نوعی از یک موتورالکتریکی است که برای حرکت دقیق و مداوم در شرایط خاص طراحی شده اند. این نوع الکتروموتور دارای سیستم کنترل بازخورد است که به طور دقیق موقعیت، سرعت و گشتاور خود را کنترل میکند.
نحوه کارکرد الکتروموتور ها
الکتروموتورها بر اساس قانون القای الکترومغانطیسی کارمیکنند.زمانی که جریان الکتریکی از سیم پیچ های اساتور عبور میکنند،باعث ایجاد میدان مغناطیسی میشوند این میدان مغناطیسی با روتور تعامل داردکه باعث ایجاد نیروی الکترومغناطیسی میشود که باعث به حرکت درآوردن روتور میشود.
به عبارتی دیگر،نیروی مغناطیسی ایجاد شده بین استاتور و روتور، باعث به وجودآمدن گشتاور در روتور شده و درنتیجه این گشتاور موجب چرخش موتور میشود.که در نهایت انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی تبدیل میشود.
ویژگی های الکتروموتور سه فاز
- راندمان بالا
- قابیلت اطمینان بالا
- پخش همگن توان
- استارت قوی
مزایای استفاده از الکترو موتور سه فاز
الکتروموتور سه فاز دارای مزایای زیادی میباشد که بخاطر داشتن این مزایا،به یکی از گزینه های محبوب در صنایع مختلف تبدیل شده است.یکی از مهم ترین مزایای استفاده از این موتورها،پایین بودن هزینه های اولیه و تعمیر و نگهداری آنها است.
سادگی محض در ساخت الکتروموتور سه فاز،باعث کاهش هزینه های عملیاتی در طول زمان میشود.این نوع الکتروموتور نسبت به موتورهای سنکرون و DC که دارای اجزای اضافی مانند حلقه های لغزنده،کموتاتورها،برس ها هستند و هزینه ی بیشتری دارند مقرون به صرفه هستند و برتری قابل توجهی دارند.
یکی دیگر از مزایای استفاده از این نوع الکترو موتور دوام بالا میباشد. این الکتروموتور های ناهموار میتوانند سال های طولانی، با هزینه ی نگهداری کمی در محیط های سخت کار کنند.
از دیگر مزایای این نوع الکتروموتور،گشتاور خود راه انداز است.همچنین الکتروموتور سه فاز دارای قابلیت تنظیم سرعت عالی است و دارای ظرفیت اضافه بار نیز میباشد.
کاربرد الکتروموتور سه فاز
همان طور که گفته شد الکتروموتور سه فاز به دلیل ویژگی ها و مزایای زیادی که دارد به یکی از اجزای اصلی استفاده در صنایع مختلف تبدیل شده است.
- ماشینآلات صنعتی مانند کمپرسورها، پمپها و نوار نقالهها
- تجهیزات کشاورزی مانند آسیابها
- سیستمهای تهویه و سرمایش
- کاربردهای تولیدی مانند دستگاههای تراش و فرز